איך נדע אם אנחנו חורקים שיניים או מהדקים לסתות?
אם אתם מתעוררים בבוקר עם כאב באזור מפרקי הלסת, ייתכן מאוד שאתם נועלים לסת או חורקים שיניים במהלך השינה וכלל אינכם מודעים לזה. במקרה של ילד שחורק, ניתן לשמוע בקרבתו או במהלך שנתו. חריקת שיניים – ברוקסיזם והידוק לסתות הן תופעות שכיחות מאד, מסתבר שכ- 16% אחוז מהאוכלוסייה סובלים ממנה. וכ40% מהסובלים מנעילה/הידוק הלסת סובלים גם מסחרחורת וחוסר יציבות. יש שמהדקים את הלסת עד כדי כך שסובלים כאבים עזים בשרירי הלסת ומתקשים לפעור את הפה. במקרים של חריקת שיניים חמורה, עלול לגרום לסדקים בשן. רוב הרופאים ממליצים על חבישת סד דנטלי בלילה, שיגן על השיניים מפני שחיקה כתוצאה מהחריקה. זה לא תמיד עוזר, מאד לא נוח להתרגל, אך בעיקר לא פותר את ההרגל. לעומת זאת הדיקור הסיני עוזר גם לשחרור הכאב וגם לטיפול בשורש הבעיה.
הקשר בין הידוק לסת לכאבי ראש/ מיגרנה, סחרחורת וחוסר יציבות, נוקשות וכאב בצוואר ועורף
שרירי הלסת מתחברים לבסיס הגולגולת והעורף, כאשר מהדקים לסתות או חורקים שיניים, המתח בשרירי הלסת משפיע גם על מתח בעורף ובצוואר. מתח זה מפריע לזרימת הדם והאנרגיה לראש ולאוזניים מה שגורם לכאבי ראש ומיגרנה ולסחרחורת וחוסר יציבות. נתקלתי בלא מעט מקרים של מטופלים שמתעוררים עם צוואר תפוס ולא מבינים למה. לאחר בדיקה ואבחון נמצא שהסיבה לכך היא הידוק לסתות במהלך השינה.
מהן הסיבות לחריקת שיניים/ נעילת לסתות על פי הרפואה הסינית:
על פי הרפואה הסינית, כאבים או בעיות שונות בגופינו מקורם בהפרעות שונות בפעילות האנרגתית= עצבית, של מערכות שונות בגופינו. המרידיאן= ערוץ האנרגיה שעובר בין שתי הלסתות(כמו זיגזג), משויך למרידיאן של כיס המרה. ערוץ עצבי זה עובר גם בראש, באוזניים ובשרירי הצוואר. הרגשות שהכי משפיעים על זרימת האנרגיה בערוץ זה הם סטרס וכעס. כאשר אנו חווים רגשות אלה באופן קבוע, הדבר גורם לאנרגיה בערוץ להיחסם, מה שגורם לסוג של הפרעה עצבית באזורים בהם הוא עובר וכתוצאה מכך נגרמת תופעה של הידוק/נעילת הלסת, חריקת שיניים, אטימות באוזניים ו/או סחרחורת וחוסר יציבות.
טיפול לחריקת שיניים/ לסת נעולה בעזרת דיקור סיני
הדיקור הסיני עובד דרך גירוי המערכת העצבית ויעיל מאד לפתיחת חסימות בערוצים עצביים. לכן עוזר להרפות את שרירי הלסת, הפנים והצוואר. בנוסף הדיקור נמצא יעיל להפחתת סטרס ומביא את הגוף להרגעה כללית. מניסיוני הטיפול בדיקור בבעיה זו יעיל במיוחד ונותן תוצאות מידיות. עם ילדים זה אף יותר – לעתים מספיק טיפול אחד.
טיפולים משלימים: עיסוי, פיזיותרפיה וטכניקת אלכסנדר
בסוף כל טיפול אני משלבת עיסוי עמוק של חיבורי שרירי הלסת ושרירי הצוואר. ומלמדת תרגילים שעוזרים להפחתת המתח בשרירי הלסת והצוואר.
הסימנים הנפוצים לתסמונת:
1. כאב – הכאב במפרק הלסת יכול להיות עז וחד או עמום ומתמשך. הכאב יכול להופיע בזמן לעיסה, בליעה, פיהוק, דיבור או לחילופין באופן קבוע. הכאב יכול להיות מקומי או להקרין מסביב- סביב האוזן, בתוך האוזן, בתוך הפה, בשיניים ובחניכיים. הכאב עלול להקרין גם לראש ואפילו לעמוד השדרה הצווארי.
2. אובדן טווח תנועה – קושי לפתוח את הפה.
3. נעילה של המפרק – כאשר מפרק הלסת נשאר ללא יכולת תנועה או במילים אחרות "נעול" במצב של פתיחת הפה או במצב של סגירת הפה.
4. כאבי ראש ופנים – קרוב ל80% מאנשים הסובלים מהתסמונת, מדווחים גם על כאבי ראש. 40% מדווחים על כאבי פנים. הכאבים לעתים קרובות נעשים חמורים יותר בעת פתיחה וסגירת הפה. ישנם גם דיווחים על החמרה בכאב במזג אוויר קר ובקרבה גדולה מדי למזגן.
5. כאבי אוזניים – כ50% מהסובלים מתסמונת מפרק הלסת מתלוננים על כאבי אוזניים. לצורך אבחנה מבדלת יש לשים לב לסימפטומים נלווים כגון ירידה בשמיעה, חום והפרשות הצפויות במקרה של דלקת באוזניים.
6. רעשים בפתיחה וסגירת הפה -"קנאקים" – רעשים בעת פתיחה וסגירה של הפה – הם אחד הסימפטומים הראשונים במצב של נזק תוך מפרקי
7. סחרחורת וחוסר יציבות– כ40% מהסובלים מנעילה/הידוק מפרק הלסת סובלים גם מסחרחורת וחוסר יציבות.
8. אטימות באוזניים – תחושה של גודש/מלאות באוזניים מתגבר עוד יותר בעת המראה ונחיתה.
לסיכום
מכיוון שחריקת שיניים/ נעלית לסת נגרמות כתוצאה מלחץ, אני ממליצה למטופלי להיעזר בטכניקות הרגעה במהלך היום ובמיוחד בלילה, לפני השינה, כגון: יוגה, תרגילי נשימה, מדיטציה או אמבטיה חמה.