מבוא:
ADHD קיים ב- 3% – 5% מאוכלוסית הילדים בגיל בית הספר בישראל. נהוג לחלקו לשני סוגים של הפרעות קשב:
מה גורם ל- ADD או ADHD ?
הסיבות ל-ADHD אינן ידועות, ילדים עם ADHD יכולים להיות מכל רקע עדתי, תרבותי, סוציואקונומי אך נראה שהמכנה המשותף לכולם הוא קשיים בריכוז, לימוד ושליטה בתגובות. הגורם לכך אינו חוסר אינטליגנציה- ילדים עם ADHD יכולים להיות בעלי רמת אינטלגנציה נמוכה, נורמלית, או גבוהה מהממוצע. ADHD הוא כנראה ליקוי התפתחותי, בעל בסיס נוירו-ביולוגי. יש סברות שמקורו גנטי- מחקרים מראים שתסמונת זו מועברת גנטית ובמקרים רבים מתרחשת כתוצאה מחוסר איזון כימי בנוירוטרנסמיטרים מסוימים באיזורים מסוימים במוח.
מחקרים שהשוו פעילות חשמלית במוחותיהם של בעלי ADHD לאלה של ילדים ללא ADHD, הן במנוחה והן במשימות חשיבה, מצאו כי הפעילות המוחית החשמלית של ילדים עםADHD נמוכה, במיוחד באזור הקדמי של המוח. ילדי ADHD הגיבו למשימות כפי שמגיבים ילדים קטנים יותר ללא בעית ADHD. כמוכן מצאו במחקרים כי לילדים עם ADHD זרימת דם פחותה באזור הקדמי של המוח, במיוחד בגרעין המזונב ובחלקים במרכז המוח הידועים כמערכת הלימבית. הגרעין המזונב מורכב מכמה צרורות של סיבי עצב, ביניהם אזור הנקרא Stratiumm, אזור החשוב בהפעלת עכבות וקשב. המערכת הלימבית שהוא מחובר אליה אחראית למגוון פעולות שהחשובות בהן הן: שליטה ברגשות, מוטיבציה וזכרון. המערכת הלימבית במוח האמצעי שולחת אותות אל האזור הקדמי של המוח, והוא מחזיר אותות משלו המיועדים לווסת התנהגות ורגשות ולרסן את תגובותינו. מתן תרופות ממריצות מגביר את זרימת הדם לאזורים אלה. אזורים אלה במוח הם העשירים ביותר בדופאמין, עובדה הרומזת על כך שבאנשים עם ADHDD לא מופק דופאמין במידה מספקת.
הגורמים להפרעת קשב וריכוז לפי הרפואה הסינית:
ברפואה הסינית בדומה לרפואה המערבית מבדילים בין הפרעות קשב וריכוז בפרט לבין אלה השלבות היפראקטיביות.
הצטברות של "ליחה" האוטמת את מעברי המוח: בשפת הרפואה הסינית "ליחה"- זהו תוצר לוואי (פסולת) של תהליכים מטבוליים בגוף, זאת לא בהכרח אותה ליחה שאנו מכירים, מרגישים ורואים בזמן הצטננות. באופן טבעי פסולת זו כמותה מזערית והיא מתנקזת מהגוף דרך השתן, הצואה והזיעה. במקרה של כשל בתפקוד המערכת שאחראית על ניקוז הליחה, הליחה מצטברת וחוסמת את זרימת האנרגיה התקינה במרדיאנים (ערוצי האנרגיה) לחלקי הגוף ולמוח. בדומה לפסולת החוסמת את זרימת המים בצינורות ההשקיה בשדה, דבר היכול לגרום להתייבשות הגידולים, כך גם חוסר זרימה והזנה של האנרגיה לחלקי הגוף השונים ביניהם המוח יכול לגרום להאטת החשיבה, ירידה בריכוז וזיכרון, חולמנות יתר, קואורדינציה לקויה וכו'. "הצטברות של ליחה" תהיה נפוצה יותר בילדים שמנמנים, בעלי מזג נוח, האוהבים מתוק/פחמימות ולהישאר בבית (שונאים ספורט), בד"כ תהיה להם נטייה ליציאות רכות ו/או מחלות ליחה בדרכי הנשימה.
"חום וליחה" – הכוונה למצבים המלווים גם בסימפטומים של חום בנוסף לסימפטומים המוזכרים לעיל. במצבים אלו נראה דווקא ילדים פעילים, רזים, עם נטייה למצבי רוח והתקפי זעם.
סיבות אחרות פחות נפוצות להפרעת קשב יכולות להיות: חוסר צ'י (אנרגיה) וחוסר דם. סיבות השכיחות יותר בילדים חלשים עם היסטוריה של מחלה כרונית ולא אפרט עליהן כאן.
הטיפול בדיקור סיני להפרעת קשב וריכוז מסוג ADD:
לצורך הטיפול בהפרעת קשב נדרש קודם כל אבחון הגורם להיווצרות/הצטברות הליחה וטיפול בו. בפועל נחזק מערכות ותהליכים האחראים על ניקוז הליחה בגופנו, נפתח ונטהר את "מעברי המוח" (המעברים האנרגטיים), נזין את ה"יין" וננקז חום במידת הצורך. לשם כך נבחר נקודות דיקור המשפרות ומחזקות את מערכת העיכול- האחראית על ניקוז פסולת מגופנו בשילוב עם נקודות המשפרות את זרימת הדם למוח ועוזרות לווסת את הפרשת הדופאמין וחמרים כימים אחרים במוחנו, האחראים על הריכוז וחידוד המחשבה. מכיוון שהנטייה של ילדים אלה היא לרחף..נעזר בנק' מקרקעות- ז"א נקודות שמחזקות את אלמנט האדמה- קרקע בגופנו.
במקביל מומלץ לשלב תזונה עתירת סיבים, מופחתת שומנים ולהימנע ממוצרי חלב המגבירים ייצור ליחה וכן להקפיד על פעילות גופנית סדירה.
הגורמים להיפראקטיביות לפי הרפואה הסינית:
"יאנג עולה ומתמרד" היוצר "רוח" – "רוח" זהו מונח לתנועה לא מבוקרת בגוף, על פי הרפואה הסינית הרוח היא תוצר של עודף באנרגיית "יאנג" של הכבד. "אנרגיית הכבד" ברפואה הסינית היא מערכת אנרגתית האחראית על הזרימה התקינה של האנרגיה בגופנו ועל מצב רוחנו. ניתן להקביל פעילות מערכת אנרגתית זו למערכת העיצבית במוחנו. תנועה עודפת – לא מבוקרת של אנרגיית הכבד תתבטא בשינויים במצב הרוח, אימפולסיביות, התפרצויות כעס בלתי צפויות, אגרסיות, חוסר שקט וקושי בשליטה על תנועת חלקי הגוף השונים. במקרים חמורים יותר תתבטא ב'טיקים' – התכווצויות לא רצוניות בפנים.
"חום פנימי"- זהו מצב אנרגתי הנוצר עקב "חוסר יין" או עקב הלעטת הגוף בסוכרים ו/או חומרים אלרגנים (כמו צבעי מאכל, חומרים משמרים ועוד). כמוכן מצב זה עלול להיווצר או להחריף עקב הפרעות רגשיות/ פסיכולוגיות שונות(בעיקר כעסים), המייצרות אנרגיית חום בגופנו. אנרגיה זו תתבטא בחוסר שקט פיזי ונפשי, דברנות או תנועתיות יתר- כאילו משהו תוסס ומבעבע מבפנים. בד"כ ילדים אלה יתלוננו יותר שחם להם ויראו מזיעים יותר מילדים אחרים בסביבתם, לעיתים יסבלו מעצירות, פריחות ובעיות עור שונות. במקרים חריפים יותר אותו חום פנימי עלול לגרום להפרעות שינה והתקפי זעם.
הטיפול בדיקור סיני להיפראקטיביות
עקרון הטיפול במקרה זה יהיה וויסות "אנרגיית הכבד", איזון בין "יין ליאנג" ופתיחת חסימות. לשם כך קיימות נקודות ושיטות דיקור מיוחדות המרגיעות מאוד וממתנות את ההתנהגות האגרסיבית.
במקרים של עודף חום נשלב נקודות המנקזות או מווסתות את החום מהמערכת בה הוא עודף. במקביל חשוב מאוד להקפיד על תזונה מופחתת סוכר ולהמנע ממזונות המכילים חומרי צבע ומאכל המייצרים חום בגופנו. וכן לאפשר לילד לשחרר אנרגיה על ידי פעילות ספורטיבית.
תוצאות מחקרים: במחקר שיטתי נלקחו 34 מחקרים שפורסמו בספרות המדע הסינית, אשר בדקו את יעילות הטיפול ברפואה סינית להפרעות קשב והיפראקטיביות לעומת הטיפול המקובל ברטאלין. לסיכום הטיפול ברפואה סינית נמצא שווה ביעילותו או אף טוב יותר מהשפעת הרטאלין לטווח הארוך. כל זאת ללא תופעות לוואי.
הטיפול בריטאלין / סילרט / ניטן מנקודת ראות סינית
נכון שתרופות אלה הן הדרך הקלה להפחית את ההתנהגות ההיפראקטיבית ולשפר את היכולת להתמקד לעבוד וללמוד, אך אל לנו לשכוח שתרופות אלו אינן מסוגלות לרפא את ההפרעה אלא רק ממתנות זמנית. מעבר לזה תופעות הלוואי שיש לתרופות אלו (כמו: ירידה בתאבון ובמשקל, הזעה, הסמקה, רעד, שינויים בדופק, סחרחורת ולעיתים אף השפעה של ירידה בגדילה ובהתפתחות הגופנית). מצביעות על כך שיוצרות "חום" ו"רוח", שהם כפי שהסברנו קודם לכן, חלק ממקור הבעיה… ואומר שהטיפול התרופתי לא רק שלא מטפל בשורש הבעיה, אלא במידה מסוימת גם עלול לגרום להתנייתה ואולי אף החרפתה.