רפואת נשים

טיפול בכאב

הפרעות עיכול

מע' חיסון ונשימה

בעיות עור

הפרעות רגשיות

אונקולוגיה

תפריט רפואת נשים התקשר 050-7903361 ווצאפ
טלפון 050-7903361

השפעת הסטרס על הפוריות והיכולת להרות

האם לסטרס יש השפעה מוכחת על רמת הפוריות שלנו או על היכולת להכנס להריון?..וכיצד דיקור עוזר להפחתת סטרס..
נשים רבות המגיעות אליי לטיפול בבעיית פוריות או כתמיכה בטיפולי הפריה, מנהלות שגרת חיים אינטנסיבית ולחוצה, עקב עומס בעבודה, בבית- טיפול בילדים או קשיים עם בן הזוג. כמוכן, ככל שהזמן ומס' הכשלונות להרות, אם בטבעי ואם בעזרת טיפולי הפריה, עולה, כך גובר התסכול והסטרס סביב הנושא. נשים אלו ברב המקרים סובלות מעייפות כללית- רמת אנרגיה ירודה, עצבנות יתר, מחשבות טורדניות עד חרדות והפרעות שינה. לעתים סובלות גם מהפרעות הורמונליות שונות ו/או תפקוד לקוי של מערכת חיסון. רובן אינן מנהלות אורח חיים בריא- אינן אוכלות מסודר, אינן מקפידות על תזונה בריאה ואינן מוצאות זמן לפעילות גופנית סדירה.
איך כל אלה משפיעים על היכולת להרות:
בגוף שלנו קיים מנגנון אשר יכול למנוע התעברות בתקופות של מצבי לחץ ומתח מתמשכים, מאחר והתופעה הפכה שכיחה, אפילו העניקו לה שם: "הפרעת פוריות עקב לחץ".
דוגמה קלאסית: לימור הגיעה אליי לאחר 4 שנים, בהן ניסתה להיכנס להריון – בהתחלה טבעי, אח"כ בעזרת הזרעות ולאחריהן בטיפולי פוריות. במהלך השנתיים הראשונות עברה 5 הפלות בסביבות שבוע 6 ובשנתיים האחרונות לא נקלטה כלל גם כשנעזרה בטיפולי פוריות. כשהגיעה אליי הודתה שאכן רמת הסטרס בחייה גבוהה מאד עקב עומס בעבודה, קשיים בזוגיות וכן עקב ההפלות והכישלונות המרובים. במקביל סבלה מנזלת אלרגית. היא טופלה במשך חודש וחצי בלבד עד שנקלטה והרתה!! הטיפול- בעזרת דיקור סיני התמקד בהפחתת סטרס ואיזון מערכת החיסון.
דוגמה נוספת:
ענת הגיעה אליי בגיל 43, לאחר שעברה 3 סדרות של טיפולי הפריה והחזרות ללא הצלחה, לאחר כחודשיים נקלטה בהריון..במכתב התודה כתבה: אני מאמינה שמלבד גילי המופלג גם למצב הנפשי היה חלק בכישלון הטיפולים. טיפולי הפוריות גרמו לי להרבה מתח, חרדה ותסכול. הרגשתי שהטיפול אצל מולי תרם לאיזון הנפשי והפיזי שלי.
דוגמה לכישלון עקב חרדה:
מטופלת הגיעה לתמיכה בהחזרת עוברים, לאחר 4 טיפולי פוריות ו- 4 החזרות שלא צלחו, למרות שהעוברים היו תקינים. בילדותה חוותה תקופה טראומתית ובשנים אחרונות נעזרה באופן קבוע בתרופה אנטי חרדתית. למרות זאת, דיווחה שמתעוררת כל בוקר בחרדה- כמו מסיוט, מכווצת כולה וקצרת נשימה. בבעיות רגשיות עמוקות מעין אלה אני בהחלט ממליצה להיעזר בטיפול מיוחד לטראומה- נקרא S.E, הדיקור לא תמיד פותר את כל הבעיות.
מטופלות רבות שואלות: אם בעבר סבלו מסטרס/ חרדה והיום לא, האם זה משפיע?
התשובה היא כן, בהחלט, על פי הרפואה הסינית, חסימות אנרגתיות שנוצרות בתקופת סטרס/ חרדה יכולות להמשיך בחסימתן גם זמן רב לאחר שעברה התקופה הבעייתית ולהוות מכשול בכניסה להריון.

כיצד מצבי לחץ משפיעים על הגוף והפוריות ברמה הפיזיולוגית

מחקרים שונים מצאו שסטרס מגביר את רמות ההורמונים הקשורים למצבי לחץ כמו אדרנלין וקורטיזול. הורמונים אלה מופרשים כתגובה של מערכת העצבים הסימפטטית למצבי לחץ, בעבר הרחוק, תקופת האדם הקדמון, מטרתה של תגובה זו הייתה לעזור לנו להתמודד עם איום הקשור למצב השרדותי הנקרא: "הילחם או ברח". כיום הגוף ממשיך להגיב כך גם למצבי סטרס יום-יומיים ועלול לשדר לגוף אותות שהתנאים אינם אידאלים להתעברות.
אדרנלין וקורטיזול גורמים לכל מיני שינויים בגוף כגון: עליה בלחץ הדם, בקצב הנשימה, ברמות הסוכר בדם, החלשות מערכת החיסון ועוד. אדרנלין מונע מהגוף את השימוש בפרוגסטרון- הורמון החיוני לפוריות, כמו כן, גורם לבלוטת יותרת המוח להפריש הורמון פרולקטין ברמה גבוהה, מה שיוצר קושי להיכנס להריון. קורטיזול– מעכב את פעילות הורמוני המין העיקריים המכונים GnRH (הורמון משחרר גונדוטרופינים) הורמונים אלה, אחראים על שחרור של הורמונים המגרים את הזקיקים. הוא גם משפיע על בלוטת יותרת המוח הגורמת לדיכוי פעילות של טסטוסטרון ואסטרוגן וכתוצאה מכך מדוכא תהליך הביוץ, החשק המיני וספירת זרע פוחתת.
סיפור מקרה:
הדס הגיעה אליי בגיל 42 לאחר שנה וחצי שניסתה להרות ללא הצלחה. המחזור פסק בחצי שנה האחרונה והבדיקות ההורמונליות העידו על תפקוד שחלתי ירוד: 86- FSH, רופא הנשים טען שהתחילה את גיל המעבר מוקדם לכן אין סיכוי שתכנס להריון טבעי וייעץ לה להתחיל טיפולי פוריות. היא החליטה לנסות קודם טיפול טבעי וכך הגיעה אליי. טיפלתי בה בעזרת דיקור סיני בשילוב עם צמחי מרפא סיניים. לאחר כשבועיים קיבלה מחזור ולהפתעת כולם ה-FSH  חזר לטווח התקין!! המשכנו לטפל כחודשיים נוספים בהם קיבלה שוב מחזור ולאחריו הרתה. ההסבר לכך הוא שבגלל חוסר איזון הורמונלי, שנגרם בחלקו עקב הגיל, חלקו עקב סטרס, המחזור פסק וה- FSH עלה. ברגע שהפחתנו את רמות הסטרס האיזון ההורמונלי חזר לתקינותו. הדיקור אינו מייצר יש מאין, אלא עוזר לגוף לאזן את הקיים.
מחקר שנערך באוניברסיטת אוהיו, עקב אחר 501 נשים בנות 18-40 ומצא שהסיכון לאי- פריון אצל נשים שהיו תחת לחץ רב היה כפול בהשוואה לנשים שלא נמצאו תחת לחץ כזה. המחקר הראה כי הרפיה והקלה מלחץ ומתח מומלצים להתעברות, לכל זוג, גם אם הם בתהליך של הפריה חוץ גופית. החוקרים סיכמו: "הפחתת לחצים לפני שבני זוג מנסים להרות עשוי לצמצם את הזמן הדרוש עד להשגת היריון". למאמר המורחב קרא עוד

הפחתת תחושת הלחץ לשיפור היכולת להרות או להצלחה בטיפולי פוריות

אם את מתקשה להתעבר טבעי או בטיפולי הפריה, ביצעת בדיקות שהראו כי אין סיבות רפואיות, זה הזמן לבחון מה מידת הלחץ הקיימת בשגרת החיים שלך. יש מצב שאת כבר מודעת לרמות הסטרס שלך, אך אינך יודעת מה אפשר לעשות, כדאי להתחיל במשהו..

טיפים והמלצות להפחתת סטרס:

  • בראש ובראשונה חשוב להבין מהו  מקור הלחץ בחייך:
    1. האם זו העבודה שלך- המאופיינת מטבעה בעומס ולחץ רב, אולי כדאי לשקול הפחתת שעות או מעבר לתפקיד פחות תובעני. אם זה עצם חווית העבודה עצמה- שאינה מעניינת/ מתסכלת/ מלווה בבעיות קשות עם הבוס/ית או שאר  עובדים, כדאי לשקול חיפוש עבודה/ מקום עבודה אחר. ברור שזה קל לומר וקשה ליישם, אבל שווה לנסות. בכל אופן, אם אין אפשרות כזאת, ההמלצות להלן יכולות לעזור לך להפחתת לחץ ותסכול בדרכים שונות.
    2. אם זו הזוגיות שלא עונה על צרכים וציפיות, רצוי מאד לפנות לזה זמן, תשומת לב וטיפול מתאים. מניסיון אישי, אני יכולה להמליץ על טיפול זוגי בשיטת אימגו או בתקשורת מקרבת. עוזר מאד להבנה גדולה יותר של צרכי בן/בת הזוג ותורם להעמקת האינטימיות. רצוי מאד, אם מתאפשר, לעשות טיפולים אלו גם במקביל לטיפולי ההפריה.
    אם הבעיה היא דווקא בחוסר בזוגיות ודאגה כיצד תתמודדי עם ההריון ולאחריו לבדך, רצוי להיוועץ בפסיכותרפיסט.
  • פעילות גופנית – סדירה ומתונה(לא מוגזמת/ תחרותית) עוזרת מאד להפחתת סטרס. ידוע שפעילות גופנית מעלה את רמת האנדרופינים ומשפרת את מצב הרוח. איזו פעילות? פעילות מאיזה סוג שיעשה לך טוב, כגון: הליכה, ריצה, שחיה, יוגה, פילטיס, אירובי. מכיוון שרוב המטופלות סובלות מחוסר זמן/ משאבים, אני ממליצה בעיקר על הליכה/ריצה בטבע(בפארק)- שילוב של שניהם מרגיע ביותר.
  • תרגול קבוע של מדיטציה: הרפיה, נשימות, דמיון מודרך. מומלץ לתרגל לפני השינה או בערב. שמתי לב שמטופלות רבות אשר מגיעות אליי כמעט אינן נושמות- ז"א הנשימות שלהן מאד שטחיות. לכן דבר ראשון, עוד לפני שמתחילים בדיקור, אני משכיבה אותן על מיטת הטיפול ומתרגלת איתן נשימות.
  • דיקור סיני – במחקרים שונים נמצא שדיקור יעיל ביותר להפחתת סטרס ואיזון המערכת ההורמונלית. ראי מחקרים.
  • צמחי מרפא סיניים – מסייעים לשיקום הג’ינג- תמצית החיים, עוזרים לאזן את פעילות בלוטת התריס והאדרנל- שתי מערכות חשובות ורגישות מאוד למצבי לחץ. הצמחים מסייעים גם להתמודדות עם מתח נפשי, עצבנות יתר ונדודי שינה.
  • להקפיד על שעות שינה מספקות – מומלץ 7 שעות בממוצע. חוסר שעות שינה עלול להשפיע על מצב הרוח עד כדי עצבנות יתר, דכדוך ודיכאון.
  • להקפיד על ארוחות מסודרות, מזינות ובריאות. החסרת ארוחה יכול לגרום לאי שקט ועצבנות.
  • פרגני לעצמך בפעילות מרגיעה כגון: אמבטיה חמימה לאור נרות, הקשבה למוזיקה שמרגיעה אותך, קריאת ספר, ציור, כתיבה או כל דבר אחר שעושה לך טוב..
  • לטיפול בטראומה – אני ממליצה על S.E– סומאטיק אקספיריינס- שיטה לשחרור טראומה דרך תשומת לב לתחושות המופיעות בגוף במהלך השיח ועבודה על שחרורן. ממליצה גם על מדיטציית נשימות הנקראת ריברסינג– לידה מחדש.

לסיכום
אין כל ספק שלסטרס ומתח נפשי יש השלכה על היכולת של הגוף להרות, לעתים אף נוצר מצב שהגוף דוחה את הביצית המופרית/ עובר מכיוון שקולט תדרים של מצוקה נפשית. אז מה עושים?! לוקחים נשימה עמוקה ומוציאים את האוויר לאט לאט בשילוב קול- אומ..מ..מ..חוזרים על הפעולה במשך 5 דקות לפחות(נקרא מדיטציית אום). בנוסף מחפשים דרכים להרגיע ולהירגע כפי שמתואר לעיל.

התייעצות עם מומחה

בעיות רפואיות

מסרוני תודה
טיפים והמלצות