דיכאון
דיכאון
מוגדר על ידי הפסיכולוגיה כהפרעות מצב- רוח. דיכאון בא לידי ביטוי בתסמינים במישור הרגשי והפיזי: תחושה של עצבות, ריקנות, ייאוש, חוסר אונים, חוסר תקווה, איבוד עניין בפעילויות היום יומיות – חוסר חשק לכלום. נטייה לבכי מכל דבר קטן ומחשבות אובדניות. במישור הפיזי דיכאון מתבטא באובדן תאבון או אכילת יתר, תחושת מחנק, מועקה או תחושה של עצם זר התקוע בגרון. הפרעות שינה או רצון לישון כל היום, עייפות, תחושת עייפות, תשישות וחוסר אנרגיה כללי. הסיבות לדיכאון יכולות להיות חיצוניות כדוגמת טראומה עקב חווית אירוע קשה, אובדן אדם קרוב , פיטורים מעבודה וחוסר הצלחה במציאת תעסוקה חדשה. הסיבות הפנימיות קשורות לתהליכי שונים המתרחשים במוח ובגוף: חוסר או עודף במוליכים עצביים (כמו דופמין , סרטונין, נוראדרנאלין), שינויים הורמונאליים עקב גיל המעבר או לאחר לידה.
רפואה סינית ודיכאון
הרפואה הסינית מבדילה בין סוגים שונים של דיכאון על פי המצב האנרגטי, של מערכות הגוף המעורבות בבעיה זו. כל איבר בגופנו מושפע ומשויך לרגש מסוים: עצב, אבל- התאבלות קשור לריאות ומשפיע על תפקודם. מאוד שכיח לראות אנשים מדוכדכים ההולכים כפופים ושפופים כאילו הוציאו מהם את כל האוויר, חזהם נפול ונשימתם שטחית. עודף חשיבה – פעילות מחשבתית אינטנסיבית, מחשבות טורדניות, חרדות פוגעים באנרגיית ה"טחול". הטחול ברפואה הסינית אחראי על תהליכי עיכול לכן מדוכאים מסוג זה יסבלו מחוסר תאבון או אכילת יתר וכל מיני הפרעות עיכול אחרות. פחדים, חששות, חוסר ביטחון הם רגשות המשויכים לכליות. הכליות ברפואה הסינית אחראיות בין השאר על האיזון ההורמונאלי. פגיעה באנרגיית הכליות יכולה להתבטא בדיכאון אחרי לידה או דיכאון של תקופת גיל המעבר.
דיכאון אחרי לידה
דיכאון אחרי לידה זוהי תופעה של נשים הנכנסות למצבי רוח קודרים ו/או חרדות לאחר הלידה. הרפואה הקונבנציונאלית מסבירה זאת כבעיה הורמונאלית והטיפול שניתן הוא תרופות אנטי- דיכאוניות.
הרפואה הסינית מתייחסת לתופעה כתהליך טבעי הקורה לעיתים. על פי הרפואה הסינית "הנפש שוכנת בלב, והלב מזין אותה בדם"- נשים רבות מאבדות כמות דם גדולה במהלך הלידה (אין הכוונה לכמות מדודה ומסוימת אלא כמות יחסית לאותה האישה). מה שגורם לחוסר דם ללב הנפש מחוסרת הזנה ולכן נכנסת לחרדה. מה עושים ברפואה הסינית? מזינים את הדם וה"יין" של הלב על ידי
דיקור וצמחי מרפא סיניים המעודדים את ייצור הדם וה"יין" בגוף, ומרגיעים את הנפש.